Katolickou církev v Německu v roce 2023 oficiálně opustilo více než 400 000 lidí

V roce 2023 se 402 694 členů katolické církve v Německu rozhodlo oficiálně opustit svou církev, což naznačuje hlubokou duchovní krizi v zemi, uvádí web Christian Post.

Německá katolická biskupská konference, která údaje zveřejnila, uvedla, že i když je toto číslo obrovské, je menší než „rekordní“ číslo z roku 2022, kdy katolickou církev oficiálně opustilo 522 821 lidí.

Jedním z důvodů masového exodu z katolické církve je to, že němečtí občané oficiálně registrovaní jako katolíci, protestanti nebo židé musí platit náboženskou daň ve výši 8–9 % ze své roční daně z příjmu (daň neplatí pouze lidé s nízkými příjmy, nezaměstnaní, důchodci, děti a studenti). Bývalí členové církve, kteří oficiálně opustili svou denominaci, již tuto daň platit nemusí.

Navzdory neustálému nárůstu počtu Němců, kteří se chtěli rozejít s katolicismem, bylo v Německu na konci roku 2023 podle německé katolické biskupské konference přibližně 20,35 milionu oficiálních členů katolické církve.

Jak uvádí americký National Catholic Reporter, hlavním důvodem, proč statisíce Němců opouštějí katolickou církev, je dlouhodobá krize způsobená skandály, zejména případy pedofilie. V posledních letech se mnozí od katolické církve odvrátili, protože tento problém je stále aktuální. Dalším problémem je pokračující liberalizace římskokatolické církve v Německu.

Ve snaze vyřešit krizi zahájili němečtí katoličtí biskupové a známá laická organizace tříletou „reformní“ kampaň známou jako Synodální cesta. Toto období poznamenané hlubokým nesouladem mezi liberálním a tradicionalistickým hnutím v katolické církvi vyvrcholilo loni výzvami, aby církev umožnila žehnání svazkům osob stejného pohlaví navzdory nesouhlasu Vatikánu.

„Tato čísla jsou alarmující. Ukazují, že církev zažívá velkou krizi. Reformy samy o sobě celý problém nevyřeší, ale bez nich se krize prohloubí. A proto jsou nutné změny,“ řekl biskup Georg Bätzing z Limburgu, předseda Německé katolické biskupské konference.

Problém poklesu počtu farníků se netýká pouze katolické církve. Protestantská církev v Německu také hlásila výrazný pokles počtu svých oficiálních členů, v roce 2023 z církve vystoupilo přibližně 380 000 lidí.

V řadě regionů Spojených států je zcela odlišná situace než v Německu. Zatímco na severovýchodě dochází k neustálému poklesu členů katolické církve, oblasti jako jižní Florida zaznamenávají růst, způsobený převážně nárůstem hispánské populace.

Studie z roku 2023 ukázala, že od roku 2008 do roku 2022 zaznamenalo šest amerických států – Vermont, Idaho, Oklahoma, Severní Karolína, Arizona a Tennessee – nárůst počtu obyvatel, kteří se označovali za praktikující katolíky. Zároveň ve státech jako Havaj a Connecticut došlo k výraznému poklesu počtu lidí, kteří se identifikují jako katolíci.

Co se týče týdenní návštěvnosti kostelů, trendy se v USA různí, přičemž státy jako Aljaška a Havaj zaznamenaly nárůst návštěvnosti, ale státy jako Wyoming a Rhode Island mají prudký pokles.

 www.christianpost.com