Extremisté pronásledují křesťany v Nigérii 

V Nigérii pastevci polokočovného lidu Fulani zabili křesťanského pastora, jeho manželku a tři další křesťany. Stalo se to 2. června kolem půlnoci.

Ozbrojení extrémisté zaútočili na křesťanskou vesnici v komunitě Kwall v oblasti Bassa a zabili 63letého Daudu Dalipa, pastora letniční denominace Assembly of God, jeho manželku a tři věřící, řekl Sam Jugo, mluvčí nevládní organizace, která podporuje rozvoj křesťanských komunit v regionu. Další dva křesťané byli vážně zraněni, ale přežili. K této nešťastné události došlo jen dva dny poté, co několik pastevců přepadlo dva křesťany a jednoho z nich zabilo.

Místní evangelická církev vyzvala nigerijskou vládu, aby pokračovala ve vyšetřování násilí na křesťanech v zemi a zastavila jej.

Uvádí se také, že představitelé nigerijské teroristické islamistické skupiny „Západoafrická provincie Islámského státu“, která se do roku 2015 nazývala Boko Haram, popravili tři křesťany na severovýchodě Nigérie.

Podle mezinárodní organizace International Christian Concern, která monitoruje situaci křesťanských menšin v Nigérii, tři muži byli uneseni 3. června z auta jedoucího po dálnici. Zatímco muslimští cestující byli propuštěni, křesťané byli uneseni teroristy.

Jen v lednu 2024 teroristé podnikli osm útoků na křesťanské komunity, při kterých zabili 12 lidí. Ostatní byli nucení opustit své domovy, které islamisté zapálili.

Od 1. října 2022 do 30. září 2023 bylo v Nigérii zabito 4 118 křesťanů. Tato země zůstává jedním z nejnebezpečnějších míst na světě pro následovníky Krista, svědčí organizace pro lidská práva Open Doors.

Nigérie se ocitla na třetím místě, co do počtu útoků na chrámy a další křesťanská místa, jako jsou nemocnice, školy a hřbitovy, takových případů za uvedené období bylo 750.

Mezi 50 zeměmi nejnebezpečnějšími pro křesťany se Nigérie v roce 2024 umístila na 6. místě, stejně jako o rok dříve.

Nomádští pastevci Fulani vyznávají islám, je jich po celé Nigérii miliony. Tento národ se skládá ze stovek různorodých klanů. Někteří Fulani se hlásí k radikální islamistické ideologii.

Křesťanští vůdci v Nigérii se domnívají, že útoky pastevců Fulani na křesťanské komunity v zemi jsou motivovány jejich touhou násilím získat křesťanské pozemky a vnutit sousedům islám, protože dezertifikace tohoto území ztěžuje život místních obyvatel.

www.christianpost.com