Z programu bohoslužeb a dalších aktivit arcibiskupa Michala v červnu 2024

2. 6. 2024 V 5. neděli po Pasše arcibiskup pražský a českých zemí Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Kateřiny Alexandrijské v Milovicích.

9. 6. 2024 V 6. neděli po Pasše, v neděli o slepém, vladyka Michal sloužil sv. liturgii v chrámu sv. Mikuláše v Dejvicích, Praha 6.

13. 6. 2024 V den svátku Nanebevstoupení Páně arcibiskup Michal navštívil chrám sv. Kateřiny Alexandrijské v Milovicích a sloužil zde sv. liturgii. Po skončení bohoslužby se arcibiskup společně s duchovenstvem a farníky vydali na nedalekou pláň, aby zde posvětili místo, na kterém má brzy začít stavba nového chrámu na počest svátku Nanebevstoupení Páně. Na tomto místě byl také umístěn kříž, který byl následně Jeho Vysokopřeosvíceností posvěcen. Obřadu se také zúčastnil starosta města Milovice Ing. Milan Pour.

16. 6. 2024 V 7. neděli po Pasše vladyka Michal navštívil chrám Proměnění Páně v Liberci, kde sloužil sv. liturgii spolu s duchovními naší eparchie a za přítomnosti množství věřících.

18. 6. 2024 V tento den se v katedrále sv. Cyrila a Metoděje v Praze 2 konala panychida na památku padlých parašutistů a obětí heydrichiády. Panychidy se účastnil arcibiskup pražský a českých zemí Michal, spolu s politickými představiteli našeho státu a vysoce postavenými důstojníky Armády ČR. Poté byly u boční stěny katedrály položeny věnce.

19. 6. 2024 Vladyka Michal se zúčastnil zasedání Posvátného synodu Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku konaného v Bratislavě. Zasedání předcházela sv. liturgie a moleben v chrámu sv. Rostislava. Mimo jiné Posvátný synod přezkoumal podněty JUDr. Viery Škvorové, Ph.D., zastupující mnišku Valentinu (obč. jménem Tatianu Hanhur) a archimandritu Mefodije (obč. jménem Yosyfa Yevchyntsa) a konstatoval, že zmíněná záležitost nepřesahuje rámec kompetencí Jeho Vysokopřeosvícenosti arcibiskupa pražského a českých zemí Michala jako eparchiálního biskupa. Synod také připomenul, že všechna společenství pravoslavných duchovních a věřících, kteří nejsou v liturgické a administrativní jednotě s příslušným místním eparchiálním biskupem, jsou v rozkolu – mimo hranice kanonické pravoslavné církve.

23. 6. 2024 V den Padesátnice Jeho Vysokopřeosvícenost Michal, arcibiskup pražský a českých zemí, navštívil chrám Svatého Ducha v Chomutově a sloužil zde sv. liturgii. Před bohoslužbou proběhlo svěcení vnitřku chrámu a fasád po úspěšné rekonstrukci. Po liturgii vyjádřil arcibiskup vděčnost představenému chrámu prot. Vasylu Iovbakovi a udělil mu právo nošení kříže s ozdobami.

24. 6. 2024 V den svátku Svatého Ducha arcibiskup Michal navštívil PCO Trnová a v zdejším chrámu Svatého Ducha sloužil sv. liturgii, které se účastnilo více než 20 duchovních, jak z naší eparchie, tak i ze zahraničí. Na konci liturgie se všichni s Jeho Vysokopřeosvíceností vydali na procesí kolem chrámu s čtením evangelií.

27. 6. 2024 V katedrálním chrámě sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze 2 se s Boží pomocí v konalo pokračování druhého Eparchiálního shromáždění pražské eparchie. Shromáždění se zúčastnilo 122 představitelů církevních obcí. Během shromáždění byla na funkční období šesti let zvolena nová Eparchiální rada, také byly doplněny volné mandáty do komise pro zkoumání kanonických přestupků (Eparchiální duchovní soud), kontrolní a revizní komise a byli vybráni delegáti na Sněm Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

28.6.2024 Vladyka Michal sloužil sv. liturgii a panychidu v mauzoleu v Jindřichovicích na místě bývalého zajateckého tábora.

29. 6. 2024 V poslední sobotu června se jako každý rok i letos konala pouť ke sv. Ivanovi Českému. Vladyka Michal navštívil obec Svatý Jan pod Skalou, kde v jeskyni svatého Ivana sloužil sv. liturgii spolu s početnými duchovními PPE a za přítomnosti množství poutníků. Na závěr liturgie se arcibiskup spolu s duchovenstvem a věřícími vydali procesím ke kříži, který se nachází u chrámu nad jeskyní.

30. 6. 2024 V 1. neděli po Padesátnici a v den svátku Všech svatých arcibiskup Michal navštívil filiální církevní obec Knovíz a v chrámu Všech svatých sloužil sv. liturgii spolu s duchovním správcem prot. Vasylem Danyšem a dalšími duchovními.