Sčítání lidu ve Skotsku: Více než polovina obyvatel je bez vyznání

Podle posledního sčítání lidu se poprvé v dějinách více než polovina obyvatel Skotska nehlásí k žádnému náboženství, píše Christian Today.

Informace o posledním sčítání lidu ve Skotsku (bez Anglie a Walesu) v roce 2022 budou zveřejněny v následujících měsících v sedmi částech, jako první byly v květnu 2024 publikovány výsledky týkající se otázek náboženství a etiky.

Otázka na náboženské vyznání byla nepovinná, nicméně většina respondentů na ni odpověděla. Bez odpovědi tuto otázku nechalo pouze 6,2 % Skotů.

Více než polovina obyvatel (51,1 %) uvedla, že jsou „bez vyznání“. Toto číslo je výrazně vyšší než v roce 2011, kdy při předchozím sčítání odpovědělo stejným způsobem 36,7 % skotských občanů.

Odpověď „bez vyznání“ byla nejčastější téměř ve všech 32 skotských okresech, s výjimkou Vnějších Hebrid, kde nejčastější odpovědí byla „Skotská církev“, a Inverclyde, kde více než polovina obyvatel patří k římskokatolické církvi.

V celém Skotsku prudce poklesl počet lidí, kteří se považují za členy národní presbyteriánské církve Skotska: v roce 2011 členy této denominace bylo 32,4 % Skotů a v roce 2022 jen 20,4 %.

Ve stejném desetiletí se ve Skotsku zvýšil podíl lidí menšinového etnického původu z 8,2 % na 12,9 %. Podíl těch, kteří se označují za Skoty podle národnosti, se zvýšil z 62,4 % na 65,5 %, zatímco počet těch, kteří se považují současně za Skoty i Brity, klesl z 18,3 % na 8,2 %.

„Tyto statistické údaje nám umožňují nahlédnout do náboženské, etnické příslušnosti, národní identity a jazykových dovedností obyvatel Skotska a dává přehled, jak se tyto faktory v průběhu let měnily… Výsledky pomohou místním úřadům, podnikům a charitativním organizacím plánovat svou činnost v následujících létech,“ řekl ředitel oddělení statistiky sčítání lidu Jon Wroth-Smith.

Ve Skotsku žije 5,439 milionů lidí, což je 8 % populace celé Británie.

Na konci roku 2022 byly zveřejněny výsledky posledního sčítání lidu v Anglii a Walesu svědčící o poklesu počtu obyvatel vyznávajících křesťanskou víru. V roce 2011, během předchozího sčítání, se za křesťany označilo 33,2 milionu Britů. V roce 2022 jich bylo 27,5 milionu, tedy 46,2 % populace.

Podíl Britů „bez vyznání“ v průběhu posledního desetiletí vyskočil z přibližně čtvrtiny populace (25,2 %) na 37,2 % v roce 2021.

Počet lidí v Británii, kteří se identifikují jako muslimové, se v roce 2021 zvýšil ze 4,9 % na 6,5 ​​%.

www.christiantoday.com